czwartek, 30 sierpnia 2012

Ciasto "Zebra"
 
 
Składniki:
 
5 jaj
300g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
250ml oleju
125ml ciepłej wody
400g mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
 
 
Sposób przygotowania:
 
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy olej i wodę, dobrze mieszając.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz ubite białko.
Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy bez zmian.
Na natłuszczoną oraz posypaną bułką tartą blachę (na środek) dodajemy jedną łyżkę masy kakaowej, NA NIĄ (!) jedną łyżkę masy białej i następnie kakaową, bialą, kakaową, białą... w ten sposób tworzymy wzór zebry :)
Piec 60 minut w temperaturze około 175°C .
 
 
GUTEN APPETIT!
 
 
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz