wtorek, 28 sierpnia 2012

Lody rumowe z bitą śmietaną z posypką Oreo
Czas przygotowania: ok. 10 godzin
 
 
Składniki:
 
250 ml mleka
250 ml tłustej śmietanki
50 ml rumu
laska wanilii
6 żółtek
ok. 100 g cukru
śmietana 36%
opakowanie ciastek Oreo
 
 
Sposób przygotowania:
 
W dużym rondlu podgrzewamy 250 ml mleka i 250 ml tłustej, słodkiej śmietany do momentu aż zacznie unosić się po ściankach naczynia. Wlewamy 50 ml rumu, dodajemy środek laski wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy 6 żółtek i 100 g cukru pudru. Ubijamy masę, aż będzie kremowa i gęsta. Podgrzewamy ponownie mleko ze śmietaną. Po zagotowaniu wlewamy żółtka z cukrem, ubijamy mikserem ustawionym na niskie obroty. Na małym ogniu mieszamy masę drewnianą łyżką, aż będzie się do
niej przyklejać. Studzimy, wstawiając naczynie do miski z zimna wodą i mieszamy. Następnie całość ubijamy na gęstą masę i po przelaniu do  natłuszczonego pojemnika wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Ubijamy smietane 36%, ciastka Oreo drobno rozbijamy, mieszamy je ze smietana.
Lody polewamy, do smaku, likierem badz czekolada.
 
 
GUTEN APETIT!
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz